Codeo sai Mikki kiinni! -valmennuksesta keinoja lisätä psykologista turvallisuutta etäkohtaamisissa
Ohjelmistokehitysyritys Codeolla sujuvan etätyömallin luominen on vaatinut avoimuutta ja uusien toimintatapojen omaksumista. Codeon vastuullisuusjohtaja Tommi Aho lähti Mikki kiinni! -valmennukseen innokkain mielin, vaikka teema ei ollut hänelle ennalta tuttu.
Codeolla työskennellään pääosin etänä ja ilmeisen sujuvasti, sillä yleisestä keskustelusta poiketen heillä on havaittu etätyön tuoneen mukanaan enemmän hyvää kuin huonoa. Etätyöhön siirtyminen on edesauttanut henkilöstön työhyvinvointia ja tehostanut toimintaa.
”Tämä liittyy varmasti paljon työnkuvaan, mutta meillä on huomattu, että henkilöt ovat parhaimmillaan silloin kun he voivat keskittyä koodaustyöhön ja häiriöitä on mahdollisimman vähän”, Tommi kertoo.
Codeolla ei ollut havaittu etäkohtaamisissa kummempia ongelmia, mutta toki kehityskohteita aina löytyy.
”Etäkohtaamiset on yleisesti ottaen ehkä sellainen sokea piste monelle, että asiat vaan tehdään niin kuin on aina tehty. Niissä on paljon sellaista mitä ei tule heti ajatelleeksi, mutta kun rupeaa tutkimaan, niin niitä asioita alkaa löytyä mitä voisi kehittää.”
Codeolla saattaa olla esimerkiksi perehdytyksiä etänä, ja silloin on erityisen tärkeää, että uuteen työhön perehdytettävä henkilö tuntee itsensä kuulluksi. Kun ensimmäiset tapaamiset ovat etänä, on tärkeää, että vuorovaikutukselle ja koko yhteistyösuhteelle saadaan vahva alku.
Codeolle tärkeät arvot ihmisläheisyys ja inkluusio näkyvät siinä, että ihmiset pyritään kohtaamaan henkilökohtaisesti ja kunkin ihmisen ainutlaatuisuutta arvostaen.
Miten luoda yhteisöllinen ilmapiiri etänä?
Alussa Tommia kiinnosti valmennuksessa etenkin mahdollisuus oppia tekemään etävuorovaikutustilanteista osallistujille luontevampia ja miellyttävämpiä ja sitä kautta vaikuttaa työhyvinvointiin ja keskinäiseen luottamukseen.
Ennen valmennukseen osallistumista hän kertoo omalta osaltaan kokeneensa etäkohtaamisissa haastaviksi yhteisöllisen ilmapiirin luomisen ja sen varmistamisen, että kaikki pääsevät varmasti osallistumaan itselleen sopivalla tavalla. Etätapaamisista tulee helposti suorituskeskeisiä, jolloin vapaamuotoinen keskustelu jää kokonaan pois ja ihmiset jäävät vieraammiksi toisilleen. Tommin tavoitteena valmennukseen osallistumiselle olikin oppia luomaan spontaanimpaa dialogia myös etänä.
Codeon yleisemmäksi kehityskohdaksi taas oli tunnistettu vähäinen kameroiden käyttö etätapaamisissa. Jos kamera on päällä ainoastaan sillä, joka puhuu, ei puhuja saa toisilta minkäänlaista palautetta sanomaansa, mikä tekee vuorovaikutuksesta kankeaa. Eleet ja ilmeet konkretisoivat hyvin vastavuoroisuutta silloinkin, kun ei sano mitään. Miten siis saisi mahdollisimman monet innostumaan kameran käytöstä?
Codeolla ei uskota sormien heristelyyn vaan siihen, että positiivinen esimerkki ja yhteiset oivallukset auttavat ottamaan käyttöön uusia käytänteitä.
Kun mikit ovat kiinni, on eleet ja ilmeet pakko ottaa käyttöön
Valmennus koostui seitsemästä tapaamiskerrasta, jotka pidettiin etänä Zoom-alustalla. Tommin valmentajana toimi viittomakielinen kuuro, kielen ja vuorovaikutuksen asiantuntija, Jarkko Keränen.
Tapaamisissa oli aina jokin tehtävä tai muu toiminnan tavoite, johon valmentaja ohjasi Tommia. Tavoite oli mahdollista saavuttaa ”mikki kiinni” eli muita keinoja kuin puhetta käyttäen.
Ilmeiden ja eleiden käyttö oli suuressa roolissa, mikä oli Tommille herättelevä kokemus:
”Huomasin, etten ole koskaan oikein kiinnittänyt huomiota eleisiini. Valmennuksen aikana valmentajani Jarkko opetti minua havainnoimaan erilaisia viestintätapoja. Eleiden ja ilmeiden käyttö lähtee siitä, että alkaa kiinnittää huomiota ja rohkaistuu käyttämään niitä itsekin.”
Vaikka valmennus perustuu ajankohtaiseen tutkimukseen ja teoreettisiin näkemyksiin sujuvasta vuorovaikutuksesta, se ei sisällä luentoja tai perinteistä koulutusta vaan perustuu perinteiseen mestari-kisälli-menetelmään, jossa oppiminen perustuu havainnoille ja imitoimiselle.
Mikä muuttui?
Tommi kertoo monen asian kehittyneen osaamisessaan valmennuksen aikana alkaen siitä, että hän alkoi kiinnittää huomiota eri viestintätapoihin. Harjoittelun myötä hän uskalsi alkaa elehtimään ja etsimään uusia tapoja ilmaista itseään.
Valmennuksen suurin oppi liittyy kuitenkin siihen, miten luoda etäkohtaamiseen rennompi ja vastavuoroisempi tunnelma ja huomioida paremmin toiset henkilöt, näistä aineksista kun syntyy tärkeää psykologista turvallisuutta.
”Tällaisessa roolissa missä itsekin toimin, eli pitkälti HR:ssä, on tärkeää, että pystyy näkemään ja havaitsemaan mikä kommunikointityyli toiselle sopii ja ehkä yhdessä sanoittamaankin sitä. Se luo paljon hyvää yhteistyötä ja luottamusta viestintään meidän välillä.”
Valmennuksessa saatuja oppeja aiotaan Codeolla hyödyntää jatkossa etenkin perehdytyksissä, mutta myös muissa etänä tapahtuvissa vuorovaikutustilanteissa, olivat ne sitten sisäisiä palavereja tai asiakaskohtaamisia.
Tommi toivoo toimivansa esimerkkinä toisille codeolaisille hyödyntämällä valmennuksesta saamiaan oppeja etäkohtaamisissa, ja lisäksi hän on toteuttanut pienen videokoosteen, josta muutkin codeolaiset voivat napata käyttöön haluamansa vinkit.
”Suosittelen valmennusta kaikille, mutta erityisen hyödyllinen se on ensitapaamisissa, perehdytyksessä ja tutustumisessa. Myös jos on hankalia asioita käsiteltävänä etänä, niin valmennuksesta on paljon apua. Minulla oli valmennuksessa hauskaa ja opin uutta.”
Tommi Aho, vastuullisuusjohtaja, Codeo
Mikki kiinni! -valmennus
Mikki kiinni! -valmennus on osa Työsuojelurahaston rahoittamaa hanketta, jonka takana on Raami kehittämispalveluiden lisäksi Vuorovaikutuspalvelut Kolmion Irja Seilola sekä kuuroista viittomakielisistä kielen ja vuorovaikutuksen asiantuntijoista koostuva valmentajapooli. Hankkeen missio on muuttaa yritysten toimintakulttuuria, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua vuorovaikutukseen tasavertaisesti.
Valmennuksessa viittomakieliset kuurot valmentajat auttavat mestari-kisällimenetelmällä osallistujia kehittämään omaa sanatonta vuorovaikutustaan.