Kehonkieli – pienellä eleellä voi olla suuri merkitys

Pienellä eleellä voi olla suuri merkitys. Siis ihan konkreettisella käsillä tehtävällä eleellä.

Kuvassa istun juttelemassa jonkun kanssa. Olen rajannut kuvan käsiini, koska peukaloissa tapahtuu jotain, johon haluan kiinnittää huomiosi. 

Ennen kuin syynäämme tarkemmin tätä nimenomaista elettä ja sen merkitystä, haluan kertoa hieman taustaa kiinnostukselleni. Innostun ihan valtavasti pienistä vuorovaikutuksen yksityiskohdista. Kyse voi olla yhteen synkronisoidusta sananpainosta ja katseesta. Kulmakarvojen liikkeestä juuri oikeassa paikassa. Hymähtelyn lisääminen, kun huomataan, että keskustelussa ei ole kaikilla näköyhteyttä. Ihmisten tavassa avata jutteluringistä tilaa vielä yhdelle. Se on sanaton kutsu: ”Tuu mukaan!” 

En minä syyttä suotta saa kiksejä tuollaistan pikku asioiden hoksaamisessa ja analysoinnissa, vaan siksi, että pienillä asioilla on suuri merkitys. Esimerkiksi henkilön arvot ja asennoituminen muihin ihmisiin ja tilanteeseen konkretisoituu näkyväksi, kuuluvaksi ja muutenkin aistein havaittavaksi toiminnaksi. 

Pienillä asioilla on suuri merkitys. Henkilön arvot ja asennoituminen muihin ihmisiin ja tilanteeseen konkretisoituu näkyväksi, kuuluvaksi ja muutenkin aistein havaittavaksi toiminnaksi. 

Emme lue kenenkään ajatuksia jostain näkymättömästä informaatiovirrasta, vaan merkitykset välittyvät pieninä tekoina ja yksityiskohtina. Yksityiskohtia voi tiedostaa, tulkita ja käyttää paremmin.

Minulle on kerrottu, että innostukseni tarttuu. Saan helposti muutkin huomaamaan pienten yksityiskohtien esteettisyyden ja arvon ihmisten välisissä kohtaamisissa. 

Joten mitä väliä peukalolla? Kuvassa kädet ovat pöydän päällä ristissä, mutta eivät kovinkaan tiukasti. Sormien lomittumista löysentää kohonneet peukalot. Oikea peukalo on kiertynyt peukalon ihanasta, muista sormista erilaisesta nivelestä niin, että peukku osoittaa hieman oikeaan. 

Tämä ele kuuluu laajempaan eleiden joukkoon, käden käännöksiin (engl. hand flip). Kyseessä on siis sama ele, jonka taikuri tekee koko kädellä ”TADAA!” tai rauhallisempi keskustelija, kun hän kääntää kämmenpuolen alhaalta ylöspäin ranteen kierrolla. 

Minun kuvani eleessä liikkeen tekee peukalonivel, suuressa liikkeessä olkanivel ja keskivälin liike voi lähteä ranne- tai kyynärnivelestä. Kyseessä on siis jatkumo.

Liike ja ele voi siis olla pieni tai suuri, mutta mitä eleellä tehdään? Kielen ja vuorovaikutuksen tutkimuksessa ei koskaan napata sanaa, elettä tai muuta yksityiskohtaa irti tilanteesta ja anneta sille yhtä yleistä ja yksinkertaista selitystä. Merkitys riippuu tilanteesta.

Tämä pieni ele on kuitenkin tutkimusten mukaan käytössä usein juuri silloin, kun halutaan painottaa jotain asiaa. Tällä ”flippaksella” nostetaan keskustelussa yksi pointti esille, peukalo ikään kuin alleviivaa jonkin tärkeän asian. (Tästä kertoo esim. Cienki 2021.) 

Olen pistänyt merkille, kuinka tällä eleellä jäsennellään keskusteltavaa asiaa. Molempia peukaloita käyttämällä keskustelija tarjoaa kahta näkökulmaa tai asiaa pohdittavaksi. ”Täällä oikean peukalon puolella on meille vaihtoehto A, täällä vasemman peukalon puolella on vaihtoehto B.” Ja kun keskustelukumppanina otan käyttöön näille vaihtoehdoille paikannetut tilat, voin keskustelun edetessä viitata niihin esim. katseella, käden eleellä tai pään liikkeellä. Tämä selkeyttää ja vahvistaa minun ja keskustelukumppanini yhteistä ymmärrystä keskustellusta asiasta. Automaattista, tiedostamatonta, mutta todella jäsentynyttä ja merkityksellistä vuorovaikutusta.

Kehon elkeet – Piilevästä kyvystä vahvuudeksi

Syksyllä 2024 Raami järjesti Jyväskylässä elekurssin, jossa seitsemän osallistujan kanssa havainnoimme, harjoittelimme ja hioimme kuntoon kehollista ilmaisua. Kurssi sai erittäin hyvää palautetta. Muotoilin pilotin pohjalta neliosaisen kurssin Kehon elkeet – Piilevästä kyvystä vahvuudeksi. Voit tilata Kehon elkeet -kurssin räätälöitynä omalle organisaatiollesi. Jos paikkakunnaltasi löytyy ryhmä henkilöitä, jotka haluavat nostaa kehollisen ilmaisun osaamisen uudelle tasolle, olkaa yhteydessä Raamin Elinaan.

Sain kunnian vierailla psykologi Hanna Siefenin Oppimisen psykologia -podcassa. Keskustelimme jaksossa mm. seuraavista asioista:

  • Mitä kaikkea kehonkieli on? Miten käsien eleet, kehonasento, pään liike, katse, proksemiikka ja esineiden käsittely palvelee vuorovaikutusta?
  • Miten eleitä voi luokitella?
  • Miten omia eleitä voi oppia huomaamaan ja säätelemään?
  • Miksi konteksti ratkaisee kehonkielen tulkinnassa?
  • Millaisia myyttejä kehonkieleen liittyy?

Jakson voit kuunnella Spotifyssa: Osa 79, Opi lukemaan ja vahvistamaan kehonkieltäsi.

Takaisin ylös